מיזמים בוויסות חושי ומוטוריקה במערכת החינוך ובקהילה

ד"ר יזדי-עוגב פיתחה, הקימה ותפעלה מספר מרכזים ומיזמים ייחודיים ראשוניים בארץ בתחום הפסיכומוטורי, ביניהם המרכז לאבחון ולייעוץ מוטורי במכללה האקדמית בוינגייט , המרכז להעשרה מוטורית (פרוייקט ניצן/אקי"ם)
אורלי-יזדי-עוגב
ד"ר אורלי יזדי-עוגב
מומחית-בכירה בתחום הפסיכומוטוריקה -ויסות חושי ומוטוריקה

המיזם 'שילוב אייפדים בפעילות גופנית מותאמת (2019 – 2021)

פותח על ידי ד"ר יזדי-עוגב במסגרת ניהול המגמה לחינוך מיוחד ולתרפיה בספורט במכללה האקדמית בוינגייט.  המיזם התקיים בשיתוף עם גב' אורלי אלשייך, מורה במגמה, קלינאית תקשורת ודוקטורנטית בבר-אילן, הוכר כמיזם מוביל בחינוך שזיכה את שתיהן בתעודת הוקרה מקרן טראמפ.

תלמידים רבים עם צרכים מיוחדים מאופיינים בקשיים  בלמידה ובביצוע של מיומנויות מוטוריות.  לקשיים אלה השלכות שליליות על התפקוד הפיזי-מוטורי,  היומיומי, הרגשי והחברתי.  כך גם רבים מהתלמידים ברצף האוטיסטי ו/או עם מוגבלות שכלית התפתחותית זקוקים לתיווך בתקשורת.  המיזם פותח בהתבסס על כך שהשימוש באייפדים הוא קל ומיידי ויש בהם כדי להגביר מוטיבציה אצל התלמידים.

ההשראה למיזם לקוחה מדבריו של נלסון מנדלה  "אם אתה מדבר לאדם בשפה שהוא מבין זה הולך לראש שלו, אם אתה מדבר אליו בשפה שלו, זה הולך ללב שלו".

רשמים של המיזם

שלב א' של מיזם שילוב אייפדים בפעילות גופנית מותאמת

שלב א' של מיזם 'שילוב אייפדים בפעילות גופנית מותאמת '-הוראת 2 קורסים .  האחד 'אייפדים בחינוך מיוחד' בהנחיית גב' אורלי אלשיך והשני 'ניתוח וטיפוח מיומנויות מוטוריות' בהנחיית ד"ר אורלי יזדי-עוגב.

מיזם שילוב אייפדים בפעילות גופנית מותאמת-שלב ב'

שלב ב' של מיזם 'שילוב אייפדים בפעילות גופנית מותאמת' – מפגש היכרות ופעילות משותפת עם תלמידים בעלי צרכים מיוחדים בבית ספרם.

רשמים משלב ג' של המיזם - מפגש ראשון של התנסות מעשית במכללה

שלב ג' של מיזם 'שילוב אייפדים בפעילות גופנית מותאמת' – מפגש ראשון של ההתנסות המעשית במכללה- בו הסטודנטים מקדמים את הביצועים המוטוריים של התלמידים תוך שילוב אייפדים.

רשמים משלב ד' של המיזם - מפגש שני של התנסות מעשית במכללה

שלב ד' של מיזם 'שילוב אייפדים בפעילות גופנית מותאמת' – מפגש שני של ההתנסות המעשית במכללה- בו הסטודנטים מקדמים את הביצועים המוטוריים של התלמידים תוך שילוב אייפדים.

רשמים משלב ה' של המיזם - מפגש שלישי ואחרון של התנסות מעשית במכללה

שלב ה' של מיזם 'שילוב אייפדים בפעילות גופנית מותאמת' – מפגש שלישי ואחרון של ההתנסות המעשית במכללה- בו הסטודנטים מקדמים את הביצועים המוטוריים של התלמידים תוך שילוב אייפדים.

רשמים מתערוכת פוסטרים – בה הוצגו עבודת הגמר של הסטודנטים שהשתתפו במיזם.

שלב ו'  של של מיזם 'שילוב אייפדים בפעילות גופנית מותאמת'  – רשמים מתערוכת פוסטרים שהתקיימה בלובי המכללה – בה הוצגו עבודת הגמר של הסטודנטים שהשתתפו במיזם.

המיזם: 'מצויינים במיוחד' (9 במאי 2022 )

אורגן על ידי ד"ר יזדי-עוגב וד"ר דניאלה מנזין – במסגרתו, הסטודנטים מהמגמה לחינוך מיוחד ולתרפיה בספורט ממקמפוס וינגייט  יישמו באילת – יחד עם הסטודנטים מקמפוס אילת 'יום פעילות גופנית מותאמת לתלמידים עם צרכים מיוחדים מורכבים' (הספקטרום האוטיסטי, נכויות פיזיות, הפרעות נפשיות ומוגבלות שכלית-התפתחותית), מבית הספר "אורים" לחינוך מיוחד.

המיזם התמקד בקידום ערכים של הכלה, של שאפתנות ושל נחישות.

בחלקו השני של המיזם, ד"ר יזדי-עוגב הרצתה בפני כל אנשי החינוך והקהל הרחב מאילת בנושא: ' קידום הוויסות החושי-הרגשי והצלחות במגע, במוטוריקה גסה ועדינה'.

רשמים מיום זה ניתן לראות בסרטון 'מצויינים במיוחד' – 'יום פעילות גופנית מותאמת לתלמידים עם צרכים מיוחדים מורכבים'.

המגמה לחינוך מיוחד ולתרפיה בספורט

במסגרת לימודי המגמה לחינוך מיוחד ולתרפיה בספורט, מידי שנה קיימנו ימי תנועה, ספורט ומחול לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים.

לצפייה בסרטון יום תנועה ומחול שנערך ב 2008 בשיתוף עם עמותת אקי"ם לחצו על הפעלה לסרטון

מרכזים ומיזמים ייחודיים בתחום הפסיכומוטורי שהיוו שירות לקהילה:

משנת 1986, ד"ר יזדי-עוגב פיתחה, הקימה ותפעלה מספר מרכזים ומיזמים ייחודיים בתחום הפסיכומוטורי שהיוו שירות לקהילה:

1986 – 1994: הקימה את המרכז לאבחון ולייעוץ מוטורי במכללה האקדמית בוינגייט ואף שימשה בו כמאבחנת.

ד"ר יזדי-עוגב חיברה את תכנית האב להקמת המרכז שכללה פיתוח מודל של דרך עבודה, פיתוח כלי אבחוני, שאלון רקע על המועמד לאבחון ועוד טפסים לגורמים שונים, לשם איסוף מידע על המועמדים לאבחון, עריכת הפרוספקט של המרכז ופנייה לגורמים שונים למען יתרמו עבור תמיכה בפעילות השוטפת של המרכז ועוד.     עם הקמתו של המרכז, ד"ר יזדי-עוגב ריכזה את הפעילות ושימשה בו כמאבחנת וכמייעצת להורי הילדים.

 

התרומה המשמעותית של היוזמה:   המרכז שהוא הראשון מסוגו בארץ, היווה מודל להקמת מרכזים נוספים באזורים שונים בארץ.  מבחינה מקצועית, המרכז תרם בכל הקשור בפיתוח מודל אבחוני לילדים עם קשיים מוטוריים הכולל הנחייה להורים ויישום תוכניות התערבות בבית הילדים שהופנו למרכז.  מידי שנה, המרכז היווה אף מסגרת להתנסות של סטודנטים במסגרת של סטאז'.

1985 – 1988: מיד כששבה לארץ מארצות הברית בתום לימודי הדוקטורט, ד"ר יזדי-עוגב הקימה וניהלה את המרכז להעשרה מוטורית (פרויקט ניצן/אקי"ם) (לימים שונה השם למרכז לטיפוח מוטורי) במכללה האקדמית בוינגייט.

המרכז היה ראשון מסוגו בארץ אשר נתן מענה לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים בתחום הפעילות הגופנית המותאמת בשעות אחר הצהריים.  ילדים ובוגרים עם  ליקויי למידה או  עם מוגבלות שכלית התפתחותית מאזורים שונים בארץ הגיעו למכללה בתדירות חד או דו-שבועית ונטלו חלק בתוכנית.  היעדים המרכזיים של המרכז היו:

פיתוח וטיפוח כישורים פסיכומוטוריים תוך חיזוק הביטחון העצמי והחברתי של החניכים.   לשם השגת יעד זה, ניבנה מודל לאבחון ראשוני בטרם יישום התוכנית, כולל איסוף מידע על הרקע ההתפחותי, חינוכי ורפואי של כל חניך.  בהתבסס על ממצאי האבחון, נבנתה תכנית העשרה בתחום הוויסות החושי והמוטוריקה הגשה אשר הושמה בקבוצות קטנות.  תרומת התוכנית נבדקה אף באמצעות הערכות מעצבות.

פיתוח מיומנויות הוראה, אבחון וטיפול בתחום הפסיכומוטורי של סטודנטים מהמכללה. הסטודנטים שנטלו חלק בפרויקט, השתתפו בסדנאות מקצועיות בטרם עבודתם עם החניכים.  הסדנאות נתנו בידי הסטודנטים כלים ליישום האבחונים ולבניית מערכי טיפול מותאמים. הסטודנטים נתבקשו להכין מערכי טיפול על פי תכני התוכנית והתאמתם לצרכים הייחודיים של החניכים.

התרומה המשמעותית של היוזמה באה לידי ביטוי בפיתוח המודעות של החניכים, ההורים ושל הסטודנטים באשר לחשיבות שיש לפעילות הגופנית עבור אנשים בעלי צרכים מיוחדים.  במבט לאחור, התרומה באה לידי ביטוי בהנחות אבן היסוד למודל של מרכז להעשרה מוטורית עבור חניכים בעלי צרכים מיוחדים – בקהילה.  הרעיון של מרכז להעשרה מוטורית אומץ על ידי המרכזים השונים אשר מהם הגיעו הילדים והבוגרים.   כך גם, מזה מספר עשורים, בוגרי המכללה ובמיוחד בוגרי המגמה לחינוך מיוחד ולתרפיה בספורט, אותו מרכזת ד"ר אורלי יזדי-עוגב, הקימו מרכזים לספורט טיפולי/לתרפיה בספורט ברחבי הארץ  אשר משרתים את אלה הזקוקים לשירות זה.

1992-1997: הקמה, פיתוח וניהול המרכז לפסיכומוטוריקה בביה"ס עמיאל רמב"ם שבשכונת התקווה-עזרא באמצעות גיוס מימון מקרנות.

הרקע להקמת המרכז:  במהלך מלחמת המפרץ, הסקאדים הראשונים פגעו ישירות במבנה ביה"ס ובבתים רבים של ילדי ביה"ס.  מאחר וכילדה, ד"ר יזדי-עוגב גדלה בשכונה בה ממוקם בית ספר ואף באותן שנים הייתה פעילה בוועדת החינוך של השכונה, היא חשה צורך עז לתרום לילדי ביה"ס.  לאחר מספר פעולות של הגשת עזרה לילדים המצויים בבתי המלון במהלך המלחמה ומתוך היכרות מעמיקה יותר של הצרכים של הילדים מתוך בירור עם מנהלת ביה"ס – ד"ר יזדי-עוגב פעלה לשם הקמת המרכז.   בשלב הראשון פנתה ד"ר יזדי-עוגב לקרנות לשם גיוס כספים.  המרכז הוקם בסופו של דבר בעזרת קרן אייסף ו-New-York UGA Federation.

העבודה כללה איתור תלמידים עם קשיים בתפקוד הפסיכו מוטורי, יישום מערך של אבחונים, בנייה ויישום של  תוכניות התערבות, מתן ייעוץ והדרכה לכלל צוות בית הספר בדרכי השילוב של היבטים פסיכומוטוריים בתוכנית הלימודים של בית הספר,  הרצאות וייעוץ פרטני להורים.

התרומה הייחודית של המרכז:  מדובר במודל חלוצי לפיו מסגרת תומכת נבנתה בתוך כתלי בית הספר ולא מחוצה לו.  המודל הושם עוד בטרם הוחל התיקון לחוק החינוך המיוחד, בשנים בהן תלמידים הוצאו מבית הספר לקבלת טיפולים מסוגים שונים.  הכרה בפעילות המשמעותית של המרכז ובחשיבות שיש להעצמה פסיכומוטורית הביאה את משרד החינוך לכלל החלטה להקציב למרכז תקן של משרה לאחר שהכיר בתרומת המרכז.

1994-1996: יישום תכנית אינטגראטיבית לאיתור וטיפול בקשיים פסיכומוטוריים בקרב ילדי הגנים בעיר חדרה, בשילוב הכשרת הגננות בדרכי עבודה בגנים.

התוכנית הושמה בשיתוף עם  עיריית חדרה.

1997-1998: יישום תכנית אינטגראטיבית לאיתור וטיפול בקשיים פסיכומוטוריים בקרב ילדי הגנים של אשכול גנים בלב תל-אביב, בשילוב הכשרת הגננות והסייעות בדרכי עבודה בגנים.

התוכנית הושמה בשיתוף עם  הפיקוח על החינוך הגופני ועיריית תל-אביב. 

2004-2005: פיתוח ויישום תכנית איתור בגני הילדים ויישום תוכניות מותאמות בתחום הפסיכומוטורי בעיר רעננה.

בשיתוף עם הפיקוח על הגנים.

2002-2003: פיתוח ויישום תכנית לטיפוח אינטגראטיבי של תפקודים התפתחותיים וכישורי למידה בקרב ילדי הגנים במועצת לב השרון.

התוכנית התקיימה בשיתוף פעולה מלא עם הפיקוח על גני הילדים וכללה השתלמות לסייעות ולגננות, איתור ויישום התאמות במסגרת הגנית והרצאות הסברה להורים.

מלאו את הטופס למטה ואנו ניצור איתכם קשר בהקדם האפשרי

תעקבו גם ברשתות

ליצירת קשר לחצו על הכפתור