מכירים את ההצהרות שמופנות לילדים עם קשיים בוויסות חושי ומוטוריקה כמו:
למה אתה מחבק אותי כל כך חזק? עוד מעט ותחנוק את אחותך מרוב שאתה מחבק אותה חזק מידי
אתה כל הזמן זורק את הכדור חלש מידי ובגללך אנחנו מאבדים את הכדור במשחק!
בכל עצירה של הרכב אתה לוחץ כל כך חזק על דוושת המעצורים כך שהרכב קופץ!
בכל פעם שאתה מנגן, אתה קורע את המיתרים!

תלחץ לי את היד אך אל תמחץ אותה!
בכל משחק שאתה משחק אתה גורם לו לנזק. תפסיק לשבור משחקים/חפצים!
אתה מדבר בקול רם מידי, אולי תווסת את הכוח והאנרגיה כשאתה מדבר?
למה אתה אלים כלפי הילד שלידך?
ויסות כוח מתכוון ליכולת להעריך ולהשקיע את המידה הנכונה של כוח בהתאם לאופי המטלה והדרישות שלה.

ויסות כוח מתכוון ליכולת להעריך ולהשקיע את המידה הנכונה של כוח בהתאם לאופי המטלה והדרישות שלה. התהליך דומה למצב בו מווסתים בין מים חמים לקרים כדי שהטמפרטורה תהיה נעימה. כך גם בחיי היום יום ובביצועים של מיומנויות מוטוריות גסות ועדינות, אנו אמורים לווסת את המידה של הכוח, לא במידה רבה מידי ולא במידה נמוכה מידי כדי להשיג הצלחות.
המערכת החושית הדומיננטית שמאפשרת לווסת את כוח היא המערכת הפרופראוספטיבית-קינסטתית. החיישנים של מערכת זו מצויים בשרירים, בגידים ובמפרקים.


מכאן, שהמידע שנקלט הוא מידע פנימי שמאפשר להעריך את המשקל ו/או המסה של חומרים / אובייקטים / חפצים שאותם צריך להרים, לתפעל וכו'. בגיל צעיר (3 שנים ומטה), כוח האחיזה נשלט בעיקר באמצעות מנגנוני בקרה פרופריוספטיביים פנימיים. עם זאת, לאחר גיל 6 שנים זה משתנה להסתמכות רבה יותר על משוב חזותי (גודל ומרקם). מידע מהחיישנים העוריים בקצות האצבעות ו/או באיברים אחרים (תלוי במיומנות שמבצעים), נדרש גם כן כדי לתאם את התנועות לשם ויסות כוח. מכאן, שמלבד גורמים עצבים וגורמי בשלות, לניסיון ולתפקודים תפיסתיים יש מקום נכבד בוויסות כוח באופן מותאם. לדוגמא, כשילדים צעירים מתבקשים לבנות מגדל עם קוביות.
ברור כי בניית המגדל מערבת יכולות חושיות, תפיסתיות-קוגניטיביות ומוטוריות. הילד הצעיר מעבד את כל המידע שהוא קולט כדי לענות (לעצמו) על השאלה: כמה כוח אני אמור להשקיע בהרמה ובהנחה של כל קובייה זו על גבי זו (לפי גודלה, המרקם שלה, מיקומה במגדל ועוד) מבלי 'להרוס' את המגדל?
בנוסף, הילד אמור להבין מבחינה קוגניטיבית, כיצד 'למקם' את מרכז הכובד של כל קובייה מעל זו התחתונה. מכאן, שחשוב לברר האם לילדים יש גם את ההבנה הזו.
חשוב לאתר כמה שיותר מוקדם ילדים עם קשיים בוויסות חושי ובוויסות כוח. השקעת כוח רב מידי / נמוך מידי מהרצוי, לא רק שמשפיעה על השגת דיוק אלא גם לבזבוז אנרגיה שלא לצורך. והרי ידוע כי האנרגיה שלנו מוגבלת. עקב כך, ישנם ילדים שמתעייפים מהר, אינם מתמידים בעיסוקים השונים לאורך זמן ויש אף מי שקוטעים את השתתפות בביצועים המוטוריים ולא אחת חשים מתוסכלים.
ילדים עם קשיים בוויסות כוח עלולים למצא את עצמם נכשלים בביצועי היום יום ובתחום התנועה בעקבות זאת יחוו תחושות לא נעימות, דימוי עצמי נמוך ותחושת מסוגלות נמוכה.
דוגמאות ממיומנויות היום יום

לחיצה על משחת השיניים
סגירת דלת
מחיאות כפיים
הרמת כוס מים / כף מרק
בקרב מבוגרים – לחיצה חזקה מידי על
דוושת הגז או המעצורים
בנגינה ועוד.
דוגמאות מתחום המוטוריקה הגסה

בעיטה לחבר/למטרה
זריקת כדור למטרה/לחבר
כדרור
קפיצות ונחיתות ועוד.
דוגמאות מתחום המוטוריקה העדינה

גזירה
השחלה
משיכת קווים כהים/בהירים מידי
כתיבה ועוד.
דוגמאות מתחום המיומנויות החברתיות

לחיצת יד חזקה / חלשה מידי
לתת 'כיף' לחבר
חיבוק 'חונק' או רפוי מידי ועוד.
במקרים כמו אלה האחרים עלולים להתרחק מהילד והוא לא יבין מדוע. אחרים עלולים להבין בטעות שהילד אלים ו/או אינו אוהב את קרוביו.
יש מי שקשיים בוויסות כוח משפיעים אף על וויסות העוצמה של הפעלת השרירים באזור הפה והסרעפת. עקב כך עוצמת הקול גבוהה מהרצוי ואצל חלק נמוכה מאוד . כמובן, שיש לברר האם אין הדבר נגרם מבעיות בשמיעה. חשבו מה קורה כשבני זוג אומרים אחד לשני – תפסיק לצעוק כשאתה מדבר אלי – והאחר נעלב ואומר אני לא צועק אני מדבר נמוך…ומתחילים ויכוחים סביב הנושא הזה..בסוף שניהם מדברים בקול רם.
כשמדובר בבעיות בוויסות חושי, ישנם מקרים בהם הילד מוצף מרעשי הרקע, ואז ידבר בקול רם או יצרח כדי לשמוע רק את עצמו. מאפיין זה נפוץ בקרב ילדים ברצף האוטיסטי.
ישנם מקרים בהם ילדים ישקיעו מעט מידי כוח וידברו בטון נמוך – עקב מבוכה ו/או בעיות רגשיות כמו במצב של סלקטיב מוטיזם.
הגורמים לקשיים בוויסות כוח הם מגוונים כגון בעיות עצביות, בשלות מערכת העצבים, קשיים בוויסות חושי ובמיוחד בוויסות גירויים פרופריאוספטיביים-קינסטתיים. כך גם לחסך בניסיון ובתרגול ישנה השפעה על יכולת זו.
ויסות כוח הוא אחד מהנושאים המרכזיים והמרתקים שאנו לומדים בקורס להכשרת מאבחנים ומטפלים בתפקודי למידה ויסות חושי ומוטוריקה (קישור לקורס מאבחנים) שמתקיים בשיתוף עם המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט. יש לנו את הידע והכלים כדי להביא לצמיחה ולהתפתחות של ילדים. אם גם אתם מעוניינים לרכוש מקצוע מאתגר שיש בו שליחות, הצטרפו לקורס הבא שמתקיים ב- זום. פתיחת קורסים מידי שנה בחודש אוקטובר ובחודש מרץ. פתיחת הקורס הקרוב 24/10/22.